25 förslag på praktikplatser

I vår tidigare guide berättade vi om vad praktik är. I och med detta så fick mejl från många olika personer som ville att vi skulle ge förslag på praktikplatser.

förslag på praktikplatser
Tips på mer bra läsning! Här listar Göteborgs universitet var deras tidigare elever har praktiserat.

Personligen tycker jag att man ska ta ut svängarna och försöka få praktik på ett företag som man verkligen drömmer om att arbeta på i framtiden. Alternativt ett företag som är verksamma inom en bransch som man drömmer om att arbeta inom i framtiden.

Andra föredrar däremot att försöka få en praktikplats på ett företag där man har stor chans att få en anställning. 

Nedan följer våra 25 förslag på praktikplatser:

1. Butik inom dagligvaruhandel – Att praktisera på en butik inom dagligvaruhandel är något som är väldigt populärt. Speciellt för dem som studerar på högstadiet eller gymnasiet. En anledning till detta är att många har nära till en butik inom dagligvaruhandel (exempelvis Ica, Coop, Willys, Hemköp m.fl.). En annan anledning till detta är att många får en tillsvidareanställning efter sin praktik.

2. Butik inom sällanköpshandel – Ifall du har ett specifikt intresse, kan du med fördel försöka att få praktik på en butik som jobbar inom sällanköpshandel. Ifall du exempelvis är väldigt intresserad utav elektronik och teknik, kan du försöka få praktik på butiker såsom Elgiganten, Media Markt, Kjell och andra liknande butiker.

3. Mäklarbyrå – Att få praktik på en mäklarbyrå kan dock vara svårt ifall du inte studerar till mäklare på högskolan. Det skadar dock aldrig att fråga. Ta kontakt med din lokala mäklarbyrå (exempelvis Fastighetsbyrån, Länsförsäkringar, Notar m.fl.).

4. Frisörsalong – Ifall du studerar till frisör på gymnasiet, kan du med fördel göra praktik på en frisörsalong.

5. Webbshop/E-handel – Det poppar upp allt fler E-handelsbutiker i Sverige. De flesta tar dessutom mer än gärna emot praktikanter. Sök på nätet för att se ifall det finns några E-handelsbutiker med kontor i din närhet.

6. Snabbmatsrestaurang – Att praktisera på en snabbmatsrestaurang (exempelvis Max, McDonalds, Sibylla m.fl.) är något som är populärt bland de som studerar på högstadiet. En anledning till detta är att många får en tillsvidareanställning efter sin praktik.

7. Café – Att praktisera på ett café är något som är populärt bland de som studerar på högstadiet, men även för de som studerar på gymnasiet. En anledning till detta är att många har ett café i närheten. En annan anledning är att många får en tillsvidareanställning efter deras praktik.

8. Biograf – Att praktisera på en biograf är väldigt kul och varierande. Jag har själv bekanta som gjort sin praktik på en biograf. De har berättat att de fått göra mycket varierande uppgifter som att stå i kassan, kontrollera biljetter och även fått sköta filmuppspelningen från maskinrummet. 

9. Webbyrå – Att få praktik på en webbyrå kan vara svårt ifall du inte studerar en eftergymnasial utbildning inom webbutveckling, grafisk design, kommunikation eller liknande. Det skadar dock aldrig att fråga. Använd denna lista för att kolla ifall det finns någon byrå i din stad.

10. Internetcafé – Ifall du har ett intresse för datorer, kan du med fördel göra din praktik på ett internetcafé.

praktik arbetsförmedlingen
PS! Visste du att du kan få praktik via Arbetsförmedlingen?

11. Bowlinghall – Att praktisera på en bowlinghall är både roligt och omväxlande.

12. Restaurang – Ifall du studerar på högstadiet, kan du med fördel söka praktik på en restaurang som servitris. Om du däremot studerar på restaurangprogrammet på gymnasiet, kan du söka praktik på en restaurang som kock.

13. Bensinmack – Ifall du studerar på högstadiet, kan du med fördel ansöka om en praktikplats på en bensinmack. 

14. Verkstad – Om du exempelvis studerar på fordonsprogrammet på gymnasiet, kan du med fördel söka praktik på en verkstad.

15. Bibliotek – Ifall du har ett stort intresse för böcker, kan du med fördel göra din praktik på ett bibliotek.

16. Ålderdomshem – Ifall du gillar att arbeta med människor kan du utföra din praktik på ett ålderdomshem.

17. Hunddagis – Att praktisera på ett hunddagis är något som passar för dig som gillar djur. 

18. Bageri – Ifall du studerar på restaurangprogrammet på gymnasiet, kan du med fördel praktisera på ett bageri.

19. Bokförlag – Ifall du gillar litteratur och böcker, kan du exempelvis praktisera på ett bokförlag.

20. Gym – Ifall du studerar till personlig tränare eller bara gillar att träna, kan du med fördel göra din praktik på ett gym.

21. Reklambyrå – Att praktisera på en reklambyrå är något som kan vara svårt ifall du inte studerar en relevant eftergymnasial utbildning. Det skadar dock aldrig att fråga.

22. Hotell – Att praktisera på ett hotell kan vara både roligt och varierande. 

23. Förskola – Ifall du studerar på barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, kan du med fördel göra din praktik på en förskola.

24. Resebyrå – Ifall du studerar på hotell- och turismprogrammet på gymnasiet, kan du med fördel praktisera på en resebyrå.

25. Fotostudio – Ifall du gillar att fotografera eller kanske studerar medieprogrammet på gymnasiet, kan du med fördel praktisera med en fotograf på en fotostudio.

Dina tankar

Har du själv några förslag på praktikplatser? Eller har du kanske några andra tankar eller funderingar kring praktik och praktikplatser? Isåfall får du gärna lämna en kommentar!

tips när du söker praktikplats
Tips på mer bra läsning! Läs vår nästa guide där vi ger 5 tips att tänka på när du söker praktik.

2 reaktioner på ”25 förslag på praktikplatser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *