Vad är praktik?

I denna guide kommer vi att gå igenom vad praktik är för någonting. Samt vilka olika typer av praktikplatser som finns.

 

vad är praktik?

Vad är praktik?

Kort och gott innebär praktik att du prövar på att arbeta på ett företag i utbyte mot kunskap och arbetslivserfarenhet. Vanligtvis får du alltså inte betalt under denna period. Det finns dock vissa undantag, vilka vi kommer att berätta mer om senare i denna guide. Inte nog med att praktik är ett ypperligt tillfälle att få nya kunskaper och mer arbetslivserfarenhet, så är det även ett utmärkt tillfälle att knyta nya kontakter. Kontakter som kan vara viktiga för dig i framtiden. I vissa fall kan även praktik leda till en vidareanställning inom företaget.

Olika typer av praktik

Likt det mesta här i världen så finns det självklart olika typer av praktikplatser. Vi tänkte nedan gå igenom några av de mest vanliga:

Praktik i skolan

Oavsett ifall du studerar på högstadiet, gymnasiet eller en eftergymnasial utbildning, så förekommer det vanligtvis en praktikperiod som ingår i läroplanen. Under denna period så brukar man själv få ta kontakt med olika företag och fråga ifall man kan få praktisera där. Detta är ett utmärkt tillfälle att utforska nya branscher eller företag som intresserar dig. Det är även perfekt för dig som är osäker på vad du vill göra i framtiden.

Arbetspraktik

För dig som är arbetslös eller riskerar att bli arbetslös, finns något som kallas arbetspraktik. Denna praktik görs för att du ska få yrkespraktik, yrkesorientering eller yrkeslivserfarenhet. Detta är något som sker via Arbetsförmedlingen och under denna tid kan du även få aktivitetsstöd.

Praktisk kompetensutveckling

Likt arbetspraktik så sker även denna praktik via Arbetsförmedlingen och vänder sig till dig som är arbetslös. Praktisk kompetensutveckling är avsedd att hjälpa arbetssökande med yrkeserfarenhet att behålla kontakten med arbetslivet, inom de områden som stämmer överens med deras tidigare erfarenhet eller utbildning.

Läs mer om olika typer av praktikplatser här.

Vi har nu gått igenom vad praktik är för någonting. Samt några av de olika praktikplatser som finns.

förslag på praktikplatser
Nu när du vet vad praktik är, kan du läsa vår nästa guide där vi ger 25 förslag på praktikplatser!

3 reaktioner på ”Vad är praktik?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *